Poftiti la... Salina Turda?

duminică, noiembrie 01, 2015 bydee-make-up 0 Comments

Hello hello,

    Unul dintre locurile pe care ne doream de ceva timp sa-l vizitam a fost Salina Turda, un loc deosebit, ascuns in judetul Cluj iar la mijlocul lui septembrie am decis ca e cazul sa-l bifam. Cu temele facute si cu GPS-ul pregatit, am pornit in cautarea salinei care era atat de laudata de toata lumea.


    Drumul e usor de parcurs iar noi ne-am simtit ca in excursiile pe care le faceam in scoala generala. Am admirat peisajul, am profitat de vremea frumoasa iar in momentul in care am ajuns la salina ne-am bucurat stiind ca ne vom adaposti de caldura dogoritoare a zilei.
    Pretul unui bilet este de 20 lei si nu exista taxa foto. Am achitat si am intrat. 
    La intrare erau panouri cu diferite informatii, printre care si cel pe care era specificata si temperatura din salina - 12 grade. Perfect, mi-am spus! Am polar, sunt pregatita si am intrat.
    De la primul pas pe care l-am facut am simtit cum temperaturile caniculare m-au parasit iar echipamentul corespunzator isi intra in drepturi. Ne-am echipat in timp ce parcurgeam tunelul si asteptam cu nerabdare sa-i descoperim comorile.


     Prima intrare a fost intr-o sala in care unde am admirat modul de conservare al utilajelor folosite in perioada in care mina era exploatata, am facut cateva poze iar apoi ne-am indreptat tiptil spre alte zone pe care abia asteptam sa le descoperim.
     Teoretic, prima oprire ar fi trebuit sa fie facuta in sala ecourilor dar zona era prea aglomerata asa ca am decis sa o lasam pentru intoarcere.



    Am mai admirat doua incaperi iar apoi am decis sa patrundem in mina Rudolf ultimul loc in care a fost exploatata sarea, sa coboram primele 13 etaje(172 trepte iar pe la fiecare etaj era sculptat anul in care a fost exploatat) . Avand in vedere faptul ca in zona liftului lumea se cam inghesuia, am decis sa coboram scarile incetisor, per pedes. A fost frumos, am profitat de fiecare clipa, am admirat fiecare coltisor.




     La coborare am fost intampinati de o sala imensa, de agrement ian care te puteai plimba, puteai admira lacul sau puteai sa te delctezi fie intr-o roata mecanica sau cateva jocuri (biliard, minigolf, ping-pong). Am facut turul salii si am decis ca la intoarcere sa ne relaxam si sa ne jucam putin.




    Urmatoarele 13 de etaje au fost o joaca. Scarile sunt usor de parcurs asa ca le-am coborat topaind tiptil. Chiar daca in mina Terezia este mai racoare, nu ai cum sa nu fii impresionat de acel lac mititel care ii imbie pe aventurieri la o plimbare cu barca sau acele foisoare (amenajate in centrul lacului pe o insula formata din sarea reziduala depozitata dupa anul in care exploatarea a fost sistata - 1880) care arata atat de diferit fata de tot ceea ce am vazut pana acum. Nota 10!






     Dupa ce am admirat tot ce era de admirat si m-am abtinut cu greu sa nu scot un zgomot pentru a-mi auzi ecoul... am urcat la etajul superior si am incropit o partida de ping-pong care ne-a facut o pofta de mancare de animal salbatic.
     Apropo, accesul cu alimente si bauturi este INTERZIS in incinta salinei asa ca am decis sa ne facem drum-intors pentru ca ecoul stomacurilor noastre s-ar putea auzi destul de puternic.
     Am facut oprirea in sala ecourilor, am admirat jocul de culori care ne-a intampinat, am auzit diverse tipete si ecourile create si ne-am indreptat agale spre iesire.


     A fost frumos, ne-a placut si ne-am bucurat de fiecare moment petrecut in acest coltisor de rai. In cazul in care va doriti sa vizitati un loc deosebit, sa va relaxati sa va bucurati de liniste si putintica racoare, va recomandam sa faceti o mica excursie la Turda.

    Acestea fiind spuse... Poftiti la... Salina Turda?

Kiss Kiss Dee
    

You Might Also Like