Recenzie: Bibliotecara de la Auschwitz - Antonio G. Iturbe

duminică, aprilie 10, 2016 bydee-make-up 0 Comments

Hello ladies,

    Daca duminica este mohorata atunci stam in casa, ne relaxam si citim o carte buna. Pentru astazi, am pregatit o recenzie pe care am "clocit-o" mult timp petru ca mi-a fost foarte greu sa exprim in cuvinte, cu cat mai putine detalii toate starile pe care mi le-a transmis: speranta, tristete, furie, inconstienta, ambitie, curaj.
    V-ati dat seama despre cine vorbesc, nu-i asa?
    Nici nu va puteti imagina de cand vanam acest titlu!
    Am auzit doar cuvinte de lauda la adresa sa dar de fiecare data cand voiam sa plasez o comanda fie nu era pe stoc, fie ma entuziasmam in momentul in care zaream alte titluri pe care mi le doream foarte mult. Asta pana luna trecuta cand, foarte hotarata, am intrat in frumoasa sectiune de beletristica a bibliotecii online pe care o prefer iar titlul Bibliotecara de la Auschwitz m-a facut sa iau decizia corecta.
      De ce am spus decizia corecta? Pentru ca este un titlu care isi merita un loc de cinste in biblioteca mea! 


      Cunoasteti genul acela de carti pe care vrei sa le devorezi rapid pentru ca doresti sa stii care e finalul si totusi nu vrei sa le termini pentru ca savurezi fiecare fraza, fiecare actiune?
    Ei bine, aceasta carte se incadreaza cu brio in categoria pe care am mentionat-o mai sus.
    Nici nu stiu cum as putea sa o descriu fara sa-i stirbesc frumusetea pentru ca merita citita fara spoilere pentru ca fiecare emotie sa fie traita cu intensitate maxima.
   Totusi, nu cred ca v-ar surprinde daca v-as spune ca actiunea sa se desfasoara in perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial in lagarul de concentrare de la Auschwitz-Birkenau (si nu numai - asta pentru a prelungi suspansul si pentru a va starni curiozitatea), un loc ingrozitor in care si acum stau sa ma intreb cum a fost posibil sa se intample tot ce s-a intamplat. 
     Pacifista de fel, nu pot sa inteleg scopul razboaielor, lupta pentru putere si toate victimele pe care le lasa in urma. Desi iubesc cartile dedicate acestei perioade si incerc sa ma identific cu personajele, sa simt ceea ce simt si ele, mi-e foarte greu si din acest motiv le consum in cantitati moderate pentru ca nu au cum sa nu te afecteze. Cartile de acest gen sunt intotdeauna cutremuratoare dar de fiecare data cand le inchid, ajung sa apreciez ceea ce am si incerc sa invat cat mai mult din experientele celor care au avut parte de o soarta mai putin placuta.
    Dar sa revenim la lectura noastra. In paginile acestei carti descoperim mai multe povesti despre stilul de viata si tot ceea ce s-a petrecut in acel lagar al mortii dar, actiunea principala are loc in blocul 31 unde exista o scoala. Va intrebati probabil ce sa caute o scoala intr-un loc fara scapare, in care toata lumea stie ca e condamnata. Ei bine, pentru copii, pentru licarul acela de speranta, pentru cateva zambete si chicote de bucurie, lucruri atat de rare intr-un lagar de concenrare.
     In blocul 31, se afla ceva fascinant, ceva ce nimeni nu s-ar fi asteptat sa intalneasca aici, mai exact o biblioteca. Avand in vedere faptul ca erau considerate un "inamic de temut" si erau interzise, aici erau pitite cu atentie 8 carti ingrijite temeinic de o bibliotecara. Si asa incepe totul. Actiunea este tesuta in jurul Ditei , care la doar 14 ani iubeste cartile mai presus decat orice, are grija de ele si le apara cu orice pret. 


      "Statutul" sau ii ofera o mare responsabilitate cat si o tinta care o urmareste in permanenta. Chiar daca are un loc sigur in care isi depoziteaza cartile atat pe timpul zilei cat si in perioada in care nu este la scoala, ia in considerare toate riscurile pe care si le asuma atat ea cat si toti cei care o inconjoara. Greutatile nu o ocolesc si este supusa la o multime de incercari care o pun la incercare dar ea le raspunde cu indarjire si cu o putere inimaginabila. 
      Povestea este tesuta pe baza unui caz real iar asta o face si mai cutremuratoare. 
      Nu o sa va povestesc mai mult pentru ca deja am impresia ca v-am oferit mai multe detalii dar mi-am dorit sa va starnesc interesul asupra acestui titlu si sper ca am reusit.
     In cazul in care va tenteaza, o puteti achizitiona la un pret promotional de 25.79 lei. Eu va spun cu mana pe inima ca autorul sau a reusit sa scoata incredibilul dintr-o tragedie inimaginabila si este o carte care merita toate laudele.

Kiss Kiss Dee

You Might Also Like